Sangkaan Barisan Nasional (BN) kononnya berada di titik terendah selepas Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) ternyata meleset apabila apa yang berlaku ketika ini menunjukka BN semakin maju mengorak langkah dalam meneruskan matlamat perjuangan demi rakyat dan negara.
Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menekankan, kebangkitan semula BN yang boleh dilihat melalui siri Pilihan Raya Negeri (PRN) sebelum ini menjadi bukti kegigihan setiap akar umbi UMNO dalam menambat kembali hati rakyat.
“Jika telahan penghujung hayat BN telah sampai pada 2018 lalu, mereka silap menganalisis dan melakukan telahan. Sekarang ini, terdapat empat permohonan parti lain mahu menyertai BN sebagai parti teras.
“Ertinya jika UMNO dan BN serta parti komponen lain berada di hujung hayat politik, tidak mungkin parti-parti terbabit memohon untuk masuk BN,” ujar Zahid Hamidi dalam satu ucapannya di Majlis Makan Malam Ahli Dewan Tertinggi BN di Sabah
Kata Zahid Hamidi lagi, semangat kebangkitan yang ditunjukkan oleh kepimpinan UMNO ketika PRN di Sabah, PRN di Melaka dan PRN di Johor telah menjadi sinar baru untuk BN merampas kembali kemenangan dalam PRU15 kelak.
Turut hadir Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden UMNO, Timbalan Pengerusi BN Datuk Seri Mohamad Hasan, Timbalan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah Datuk Arthur Joseph Kurup dan Pengerusi BN Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin.
Sudah tiba masanya untuk pemimpin UMNO kembali bersatu dan seiring selangkah bersama-sama fokus memenangi pilihan raya umum akan datang disamping membina kesefahaman antara satu sama lain.
“Rakyat amat rindukan BN, rakyat amat sayang kepada BN, rakyat mahu melihat BN menjadi pemerintah semula di Putrajaya. Jika mereka mengharapkan kita, tolong jangan hampakan harapan mereka. Kepada mereka kita berikan keyakinan, kepada kita mereka berikan harapan,” tegas Zahid Hamidi.
Dalam masa yang sama, Kerajaan yang ketika ini dipimpin oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri wajar mendapat dukungan daripada kepimpinan UMNO untuk membantu beliau menyelesaikan isu-isu yang membelungi rakyat.
“BN akan terus mendukung semua dasar kerajaan. Kita mahu meraih semula mandat daripada rakyat, mudah-mudahan BN dapat berada di tampuk kemuncak, bukan hanya di Putrajaya tetapi juga di negeri lain termasuk Sabah,” tambahnya.
Disamping itu, pemimpin-pemimpin harus mengetepikan kepentingan peribadi masing-masing kerana jikalau mereka bersengketa, orang-orang bawahan juga yang akan menderita, seperti kata pepatah gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati di tengah-tengah.
Discussion about this post